Ervaringen gynaecologische kanker

Terug naar overzicht

jul 2011, Regina - Baarmoederkanker

Baarmoederkanker

Ik ben 51 jaar en heb afgelopen 1 juli gehoord dat ik baarmoederslijmvlieskanker heb, na een operatie op 8 juli j.l. zijn mijn baarmoeder en eierstokken verwijderd. Ik wil graag mijn ervaringsverhaal doen op deze site om anderen ook te laten zien dat het positief kan aflopen.

In januari dit jaar ben ik naar de huisarts gegaan omdat mijn menstruaties (iedere drie weken)steeds heftiger werden. De huisarts wilde mij doorverwijzen, maar ik wilde het eerst even aankijken en met pijstillers oplossen. In maart dit jaar was dit niet meer mogelijk, de menstruaties waren zo heftig en pijnlijk (leken op bevallingen/weeen) dat ik een verwijskaart voor de echo heb gehaald.

De eerste echo liet een kleine poliep zien, advies was om een waterecho te laten maken zodat de baarmoeder beter gezien kon worden. Na een aantal weken is deze gemaakt, ook toen bleek er slechts een poliepje te zijn. Het advies van de gynaecoloog was om deze poliklinisch te laten verwijderen en een mirena spiraaltje te laten plaatsen, dit zou mijn klachten verhelpen. Er werd toen nog niet aan baarmoederkanker gedacht omdat ik nog niet in de overgang was, een regelmatige menstruatie had enz., geen enkel teken dat er op wees dat het kwaadaardig kon zijn.

Een spiraaltje op 51 jarige leeftijd, moest wel even aan het idee wennen maar vooruit maar als dat de pijnklachten zou verhelpen. Tijdens de poliklinische operatie bleken er echter meer poliepen in mijn baarmoeder aanwezig te zijn en besloot de gynaecoloog deze eerst door de patholoog te laten onderzoeken en nog geen spiraal te plaatsen. Wel werd de baarmoeder gecurreteerd en moest ik de uitslag van de poliepen afwachten. Op 1 juli j.l. zou ik telefonisch geinformeerd worden over de uitslag en toen bleek het kwaadaardig te zijn, je wereld stort in. Ik leefde vanaf dat moment in een film, hoe kon het? Voelde me buiten mijn menstruaties goed, was gezond, niet moe en viel ook niet ineens af (de kenmerken die toch bij kanker horen?). Kon meteen op gesprek komen met mijn man bij de gynaecoloog en die gaf aan op 21 juli te kunnen opereren. Dat vond ik te lang duren, weer 3 weken wachten en rondlopen. Gelukkig was er ook een mogelijkheid op 8 juli maar dan moest ik meteen ja zeggen. Ik twijfelde geen moment, ondanks de grote operatie (verwijderen baarmoeder en eierstokken) stond mijn besluit vast, zo spoedig mogelijk verwijderen.

Ik heb mij de week erna voortgesleept, ben wel gedeeltelijk aan het werk gegaan en heb mijn dagen zo vol mogelijk gepland. Daardoor kon ik 's nachts goed slapen. Het was fijn om iedereen persoonlijk op de hoogte te brengen en goed om te merken hoeveel mensen er met je meeleven, echt fantastisch.

Vrijdag 8 juli ben ik geopereerd, de operatie is goed gegaan, ik was aan het eind van de middag goed uit mijn narcose en kon toen van de chirurg horen dat alles er visueel goed uit had gezien in mijn buikholte. Geen grote lymfeklieren of andere afwijkingen op mijn organen. Dit gaf weer hoop en wat heel belangrijk was ik voelde me echt goed, buiten de operatiewond. Daarom mocht ik de dinsdag erna al uit het ziekenhuis (normaal 5-7 dagen), nu was het wachten op de uitslag. Die kreeg ik afgelopen maandag 18 juli en die was supergoed: geen uitzaaingen, alles was verder schoon. De kwaadaardige cellen hadden alleen in het poliepje (fase 1A) gezeten dat was weggenomen, niet in de baarmoederwand of in andere organen. Er viel een last van mijn schouders, ik kan nu gaan voor herstel en hoef gelukkig geen bestraling.

Ik wil mijn verhaal op deze site plaatsen om anderen op te beuren, het kan dus ook allemaal positief aflopen. Ik heb in de week voor en na mijn operatie ook heel wat verhalen op het internet gelezen en er veel aan gehad. Mijn advies is dan ook, probeer sterk en positief te blijven, vertrouw op je lichaam en gevoel. Ik voelde me sterk, goed en gelukkig bleek dit ook uiteindelijk bevestigd te worden door de arts.

Ik heb nog een lange weg te gaan, eerst herstellen en dan nog een aantal jaren onder controle, maar ga er positief in, ik hoop hiermee anderen die hetzelfde overkomt te kunnen sterken in hun strijd.

Wilt u op dit verhaal reageren?

Type de cijfers over die u in onderstaande afbeelding ziet, en klik daarna op verzend.

Jouw ervaringsverhaal op deze website?


Wil je zelf een verhaal schrijven over je ervaringen met gynaecologische kanker? Jouw verhaal kan lotgenotes steunen. Stuur je verhaal naar de webredactie met dit formulier. Reacties op je verhaal komen direct in je mailbox, behalve als je aangeeft dat je liever geen reacties wilt.

Privacy statement

Disclaimer

Colofon

Olijf is aangesloten bij de NFK en wordt financieel gesteund door KWF Kankerbestrijding